ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΔΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΡΑ

Προσοχή!! Πρέπει να δίνουμε μέλι στο παιδί μας;


Προσοχή!! Πρέπει να δίνουμε μέλι στο παιδί μας;

Το μέλι είναι φυσικό προϊόν το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντικό σε αντικατάσταση της ζάχαρης. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ευεργετική, αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική του δράση. Τα παιδιά πάνω από την ηλικία των 5 ετών θα πρέπει απαραίτητα να εισάγουν το μέλι στην καθημερινή τους διατροφή σε συνεννόηση πάντα με τον παιδίατρο. Εμείς όμως σήμερα θα αναφερθούμε στους κινδύνους που διατρέχουν τα μικρά παιδιά και κυρίως τα βρέφη από την κατανάλωση μελιού.

1. Κίνδυνος αλλεργίας: Το μέλι περιέχει σημαντικό αριθμό γυρεόκοκκων που το χαρακτηρίζει ως προς τη βοτανική του προέλευση (θυμάρι, ερείκη, βελανιδιά, καστανιά, ελάτης κ.ά). Οι γυρεόκκοκοι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες στα μικρά παιδιά και κυρίως στα βρέφη. Ειδικά το μέλι καστανιάς που περιέχει πάνω από 90% γυρεόκοκκο καστανιάς κατηγοριοποιείται για πολλές αλλεργίες. Για το λόγο αυτό το συγκεκριμένο μέλι θα πρέπει να μην δίνεται σε μικρά παιδιά.

2. Βρεφική αλλαντίαση: Πολύ σημαντικό πρόβλημα από την κατανάλωση του μελιού. Το μέλι έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση βρεφικής αλλαντίασης σε βρέφη μεταξύ 6 εβδομάδων και 6 μηνών, ενώ τελευταίες έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης ακόμα και μέχρι την ηλικία των 2 και 3 ετών.

3. HMF: Η HMF είναι μια επιβλαβής χημική ένωση που βρίσκεται στο παλαιό μέλι ή το θερμασμένο μέλι και ενοχοποιείται για την εμφάνιση καρκίνου. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει θεσπίσει σαν ανώτατη αποδεκτή τιμή τα 40 mg/kg. Η HMF στο φρέσκο μέλι είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν υπάρχει κίνδυνος. Αρχίζει όμως να αυξάνεται σταδιακά όταν το μέλι έχει φυλαχτεί για καιρό ή όταν θερμανθεί σε συνθήκες μπεν μαρί ώστε να γίνει και πάλι ρευστό (συνήθης τεχνική σε πολλά νοικοκυριά).
Προσοχή!! Πρέπει να δίνουμε μέλι στο παιδί μας;


Επομένως, η συμβουλή μας είναι: Να μην δίνετε μέλι σε βρέφη κάτω των 2 ετών, να προτιμάτε φρέσκο μέλι από παραγωγούς, να μην αγοράζετε ποτέ από πλανόδιους που δεν τους γνωρίζετε, να προτιμάτε μέλι με ετικέτα ώστε να γνωρίζετε τι μέλι αγοράζετε και το όνομα του παραγωγού και το καλύτερο να προχωράτε σε χημική ανάλυση ώστε να γνωρίζετε την ποιότητα του μελιού που δίνετε σε εσάς και το παιδί σας, 




Επιμέλεια σύνταξης: Ιωάννης Πασιάς - Διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μπέιτε στο www.pasiaslab.gr
Προσοχή!! Πρέπει να δίνουμε μέλι στο παιδί μας; Προσοχή!! Πρέπει να δίνουμε μέλι στο παιδί μας; Reviewed by TipsNow on Δεκεμβρίου 11, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σας ευχαριστούμε πολύ

Από το Blogger.