ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΔΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΡΑ

8 συχνές ερωτήσεις καταναλωτών για το ελαιόλαδο

8 συχνές ερωτήσεις καταναλωτών για το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι από τα πλέον απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή καθώς περιέχει πλήθος πολυφαινολικών ενώσεων που παρέχουν αντιοξειδωτική δράση αλλά και πλήθος βιταμινών που του δίνουν υψηλή διαθρεπτική αξία. Η αγορά του ελαιολάδου είναι πάντα ένας γρίφος και παρακάτω θα απαντήσουμε στις συχνότερες απορίες όπως έχουν προκύψει μέσα από συζητήσεις με τους πελάτες μας και την προσωπική μας εμπειρία.


1) Είναι προτιμότερο να αγοράσω ελαιόλαδο από το super market ή από παραγωγό;


Τα ελαιόλαδα του super market είναι τυποποιημένα με βάση τις βασικές αρχές υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και πλην εξαιρέσεων έχουν ελεγχθεί από χημικά εργαστήρια. Παρόλα αυτά προκύπτουν από την ένωση πολλών ελαιολάδων από διαφορετικούς παραγωγούς. Συνήθως ενώνονται υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα με μέτριας ποιότητας ώστε να προκύψει μια καλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Από την άλλη πλευρά, η αγορά από μικροπαραγωγό, αν αυτός είναι έμπιστος, θα μας δώσει ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας μη αναμεμειγμένο και μη επεξεργασμένο. Όμως, η αγορά θα πρέπει να γίνεται μόνο αν έχουμε εμπιστοσύνη στον παραγωγό ή μετά από χημικό έλεγχο του σε ένα εργαστήριο.

2) Πως πρέπει να αποθηκεύω ένα ελαιόλαδο;


Ο χώρος αποθήκευσης πρέπει να είναι δροσερός (περίπου 15-18 βαθμούς Κελσίου) και σκοτεινός. Ελαιόλαδα εκτεθειμένα σε φως και υγρασία αλλοιώνονται γρήγορα ως προς τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά και υποβαθμίζονται ως προς την ποιότητα τους.

8 συχνές ερωτήσεις καταναλωτών για το ελαιόλαδο

3) Μπορώ να καταλάβω αν το ελαιόλαδο που αγόρασα είναι περσινής σοδειάς;


Ναι, αρκεί να προχωρήσετε σε μία χημική ανάλυση της οξύτητας και των τιμών Κ του ελαιολάδου. Συνήθως παλαιά ελαιόλαδα έχουν αυξημένη τιμή οξύτητα και Κ 270. Πάντα όμως τα αποτελέσματα θα πρέπει να ελέγχονται από εξειδικευμένα άτομα καθώς δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μια υψηλή τιμή Κ οφείλεται σε παλαιότητα.


4) Μπορώ με μία γρήγορη και οικονομική ανάλυση να καταλάβω νοθεία;


Ναι. Πάλι ζητήστε ανάλυση οξύτητας και τιμών Κ. Συνήθως οι νοθείες γίνονται ερασιτεχνικά και η προσθήκη σπορέλαιου οδηγεί σε σημαντική αύξηση της τιμής Κ270. Για να ανιχνευτεί άλλου είδους νοθεία (πχ πυρηνέλαιο) απαιτούνται πιο ακριβές και εξειδικευμένες χημικές αναλύσεις, οπότε σε αυτή την περίπτωση μπείτε στη διαδικασία να ενημερώσετε τον ΕΦΕΤ.

8 συχνές ερωτήσεις καταναλωτών για το ελαιόλαδο

5) Πόσο μπορώ να διατηρήσω μια ανοιχτή συσκευασία; Υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης;


Συνήθως τα ελαιόλαδα έχουν ημερομηνία λήξης ενός έτους καθώς αλλοιώνονται ως προς τα οργανοληπτικά και φυσικοχημικά τους χαρακτηριστικά. Στο σπίτι μπορούμε να διατηρήσουμε ανοιχτές συσκευασίες περίπου τρεις έως έξι μήνες. Για το λόγο αυτό καλό είναι να διατηρείτε το ελαιόλαδο σας σε διαφορετικά μικρής χωρητικότητας δοχεία ώστε να μην τα ανοίγετε συνέχεια και εκτίθενται στο οξυγόνο.


6) Πότε χαρακτηρίζεται ένα ελαιόλαδο ως εξαιρετικά παρθένο; Αρκεί η τιμή της οξύτητας για να το κατατάξει;


Ως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται εκείνο που έχει οξύτητα μικρότερη από 0.8% εκφρασμένο σε ελαϊκό οξύ. Η τιμή της οξύτητας φυσικά δεν αρκεί για να το κατατάξει, καθώς η νομοθεσία απαιτεί πλήθος χημικών αναλύσεων αλλά και οργανοληπτικό έλεγχο.

8 συχνές ερωτήσεις καταναλωτών για το ελαιόλαδο

7) Τι πρέπει να διαβάζω σε μία ετικέτα ελαιολάδου;


Στη ετικέτα πρέπει να βλέπετε αν πρόκειται για εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τον παραγωγό, την ημερομηνία λήξης, την καθαρή ποσότητα του, το συσκευαστή και τις ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης του. 

8) Ισχύει ότι το αγουρέλαιο είναι υψηλής διαθρεπτικής αξίας;


Ναι. Είναι πολύ υψηλής διαθρεπτικής αξίας καθώς περιέχει ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό πολυφαινολών που δίνουν έντονη γεύση και χρώμα. Παρόλα αυτά το αγουρέλαιο παύειι γρήγορα να είναι αγουρέλαιο και κινδυνεύει να υποβαθμιστεί ποιοτικά.

Επιμέλεια σύνταξης: Ιωάννης Πασιάς - Διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μπείτε στο www.pasiaslab.gr
8 συχνές ερωτήσεις καταναλωτών για το ελαιόλαδο 8 συχνές ερωτήσεις καταναλωτών για το ελαιόλαδο Reviewed by TipsNow on Δεκεμβρίου 01, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σας ευχαριστούμε πολύ

Από το Blogger.