ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΔΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΡΑ

Οικολογική παγίδα για την προστασία της ελιάς από τον δάκο

Οικολογική παγίδα για την προστασία της ελιάς από τον δάκο
Ο Δάκος είναι ένα έντομο σαν μια μικρή μύγα μήκους 5mm και ανήκει στο γένος εντόμων της οικογένειας των Τεφριτίδων. Υπάρχει ένας τρόπος που γνωρίζουν πολύ καλά οι ελαιοπαραγωγοί για να  ξεχωρίζουν το έντομο αυτό από ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα  που έχει. 'Εχει μια σκοτεινή κηλίδα στην ΄΄ακρη κάθε πτερυγίου. Ως προς την αναπαραγωγή του ο δάκος γεννά τρεις φορές τον χρόνο και τοποθετεί τα αυγά του σε κάθε καρπό. Τα έντομα αυτά  προκαλούν πολλές ζημίες στους καρπούς και ποιοτικές  και ποσοτικές ως προς το ελαιόλαδο. Η ποσοτική αφορά την πρώιμη συγκομιδή της ελιάς πριν την κανονική περίοδο συλλογής της και η ποιοτική αφορά την οξύτητα της ελαιόλαδου και την αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του όπως είναι η γεύση. Γενικά η καταπολέμηση του εντόμου γίνεται με ψεκασμό. Ακόμα υπάρχουν και οι μαζικοί τρόποι καταπολέμησης όπως είναι οι δολωματικοί ψεκασμοί εδάφους. Παρακάτω θα δείτε τα υλικά που θα χρειαστείτε καθώς και τον τρόπο κατασκευής για την οικολογική παγίδα του δάκου. 
ΥΛΙΚΑ
Ένα πλαστικό μπουκάλι 1,5 λίτρο
Μια πρόκα ή σουβλί
Γάντια εργασίας
Μάσκα για αποφυγή αναθυμιάσεων
Προστατευτικά γυαλιά
Ένα  κουτάλι μιας χρήσης πλαστικό
Σκοινί ή σύρμα
1 λίτρο νερό
20 γραμμάρια λίπασμα νιτρικής αμμωνίας σε σκόνη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Η διαδικασία θα πρέπει να γίνει σε  ανοιχτό χώρο. Φοράμε τα γάντια, την μάσκα μας και τα προστατευτικά γυαλιά και στην συνέχεια βάζουμε 1 λίτρο νερό στο πλαστικό μπουκάλι μας ρίχνουμε πολύ προσεκτικά την νιτρική αμμωνία με το πλαστικό κουτάλι μιας χρήσης και αναμειγνύουμε το μείγμα μας μέχρι να γίνει ομοιογενές στην συνέχεια μετά από λίγη ώρα με ένα σουβλί ή με μια πρόκα ανοίγουμε αρκετές τρύπες στα πλάγια μέρη του μπουκαλιού στο πάνω μέρος έτσι ώστε να μπορούν να εγκλωβιστεί ο δάκος στην παγίδα μας. Οι τρύπες που θα ανοίξετε να είναι περίπου 5 με 6 είναι αρκετές. Στην συνέχεια με ένα σκοινάκι ή ένα σύρμα δένουμε το στόμιο του μπουκαλιού και βάζουμε το καπάκι του μπουκαλιού και το κρεμάμε σε ένα κλαδί στην Ελιά μας. 


Οικολογική παγίδα για την προστασία της ελιάς από τον δάκο Οικολογική παγίδα για την προστασία της ελιάς από τον δάκο Reviewed by TipsNow on Απριλίου 08, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σας ευχαριστούμε πολύ

Από το Blogger.