ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΔΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΡΑ

Έλαιο ροδιού: Τι λένε οι ειδικοί επιστήμονες για την αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση του

 

Έλαιο ροδιού: Τι λένε οι ειδικοί επιστήμονες για την αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση του

Το έλαιο ροδιού αποτελεί ένα θαύμα της φύσης καθώς περιέχει υψηλό ποσοστό φαινολικών ενώσεων, όπως γαλλικού οξέος, πουνικικού οξέος, ελλαγικού οξέος,  πουνικαλαγίνης και μιας σειράς σημαντικών λιπαρών οξέων όπως το λινολεϊκό και το ολεϊκό οξύ. Ειδικά η μεγάλη περιεκτικότητα του σε πουνικικό οξύ και πουνικαλαγίνη του προσδίδει αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση.

Επίσης βοηθάει στην πρόληψη της καταστροφής των κυττάρων, στην ανάπλαση του δέρματος ενώ μελέτες έχουν αποδείξει ότι βοηθάει στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου. Η παραγωγή του ελαίου από το ρόδι είναι μια σημαντική παράμετρος η οποία πρέπει να μελετάται ιδιαίτερα προσεκτικά. Η χρήση υψηλής θερμοκρασίας οδηγεί σε έλαιο υποβαθμισμένης ποιότητας με χαμηλή περιεκτικότητα σε πουνικικό οξύ και πιθανή δημιουργία trans λιπαρών οξέων και ερουκικού οξέος. Σε αυτή την περίπτωση το έλαιο αναδύει μια δυσάρεστη οσμή τηγανέλαιου ενώ γίνεται και επικίνδυνο για την υγεία σε περίπτωση κατάποσης.

Στην Αγία Μαρίνα Στυλίδας ο παραγωγός Γιάννης Χήνας (Ρόδια Στυλίδας) έχοντας εγκαταστήσει ειδικό σύστημα εξαγωγής ελαίου από το σπόρο ροδιού πέτυχε να παράγει έλαιο με περιεκτικότητα σε πουνικικό οξύ >86%, χωρίς trans λιπαρά οξέα και χωρίς την παρουσία ερουκικού οξέος. Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης μεθόδου εξασφάλισε πολύ υψηλή περιεκτικότητα για το πουνικικό οξύ και έγινε αποδεκτή από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Πλέον η συγκεκριμένη μεθοδολογία ετοιμάζεται για δημοσίευση σε μεγάλο διεθνές περιοδικό σε συνεργασία με το χημείο μας.

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας ακολουθήστε μας στο facebook και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube

Επιμέλεια σύνταξης: Ιωάννης Πασιάς - Διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μπέιτε στο www.pasiaslab.gr
Έλαιο ροδιού: Τι λένε οι ειδικοί επιστήμονες για την αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση του Έλαιο ροδιού: Τι λένε οι ειδικοί επιστήμονες για την αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση του Reviewed by TipsNow on Δεκεμβρίου 21, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σας ευχαριστούμε πολύ

Από το Blogger.