Η ανάλυση εδάφους αποτελεί πολύ σημαντική παράμετρο για την ορθή επιλογή καλλιέργειας καθώς και για την ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων.
Πότε πρέπει να κάνω εδαφολογική ανάλυση;
Όταν:
1. Ενδιαφέρομαι για νέα καλλιέργεια
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δείτε το pH του εδάφους σας, την αλατότητά του, την περιεκτικότητα του σε ανθρακικό ασβέστιο, την οργανική και μηχανική του σύσταση.
2. Ενδιαφέρομαι για τη βασική λίπανση
Είναι το πακέτο που επιλέγουν όλοι οι γεωπόνοι κατά την αρχή της περιόδου το χειμώνα, έτσι ώστε να συμβουλέψουν τους αγρότες για τις σωστές μονάδες λίπανσης. Περιλαμβάνει άζωτο, φώσφορο και κάλιο και δίνει τις απαντήσεις για την επαρκή λίπανση του χωραφιού.
3. Έχω χαμηλή απόδοση στην καλλιέργεια
Συμβαίνει συνήθως όταν ο αγρότης δεν έχει προχωρήσει σε εδαφολογική ανάλυση με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες του χωραφιού του. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η πλήρης ανάλυση η οποία θα μας δείξει τα μειονεκτήματα του δικού μας εδάφους. Πιθανόν σε αυτή την περίπτωση να είναι απαραίτητη και η φυλλοδιαγνωστική ανάλυση.
Η περιόδος της εδαφολογικής ανάλυσης ποικίλει αλλά συνήθως συνίσταται κατά το πέρας της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου (μέσα φθινοπώρου-αρχές χειμώνα) ή κατά την αρχή της νέας περιόδου (τέλη Ιανουαρίου-αρχές άνοιξης)
Πως γίνεται η λήψη δείγματος;
Συνήθως χρησιμοποιείται είτε η μέθοδος ζικ ζακ ή η μέθοδος του αγγλικού γράμματος w ή του σχήματος 5 του ζαριού. Γενικά, πρέπει να προσεχτεί αν υπάρχει κλίση στο χωράφι ή ανομοιομορφία λόγω πολλών στρεμμάτων για να αποφασιστεί ο τελικός τρόπος δειγματοληψίας. Το βάθος εξαρτάται από την καλλιέργεια και γενικά για δεντροκαλλιέργιες το βέλτιστο βάθος είναι 60-90 cm ενώ για κηπευτικά, βαμβάκι κ.ά 0-60 cm.
Αν σας αρέσουν τα άρθρα μας ακολουθήστε μας στο facebook και κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube
Επιμέλεια σύνταξης: Ιωάννης Πασιάς - Διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Σας ευχαριστούμε πολύ