ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΔΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΡΑ

Εύκολη συνταγή για παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι με μαστίχα Χίου

Εύκολη συνταγή για παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι με μαστίχα Χίου

Παρακάτω θα δείτε μια πολύ έυκολη και γρήγορη συνταγη για τσουρέκι. Είναι μια παραδοσιακή συνταγη για πολίτικο τουρέκι με μαστίχα Χίου. Παρακάτω θα δείτε τα υλικά και την διαδικασία αναλυτικά. 

ΥΛΙΚΑ
2 κιλά αλεύρι για τσουρέκια
730 γρ. ζάχαρη
425 γρ. φυτίνη
6 αυγά
2 πορτοκάλια (ξύσμα και χυμό)
½ φλ. (μικρό) κονιάκ
1 σακουλάκι μαχλέπι
160 ml γάλα φρέσκο
200 γρ. μαγιά φρέσκια
Λίγο αλάτι
Αμύγδαλο φιλέ


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Διαλύουμε σε μια λεκάνη τη μαγιά στο χλιαρό γάλα (προσοχή, όχι καυτό) και ρίχνουμε πρώτα τη ζάχαρη και ένα-ένα τα αυγά (κρόκο και ασπράδι), ανακατεύοντας τα με το χέρι. Βράζουμε το μαχλέπι σε ένα φλιτζανάκι νερό και το σουρώνουμε. Αφού «έρθει» σε θερμοκρασία δωματίου, το ρίχνουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε τον χυμό των πορτοκαλιών, το κονιάκ και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε και το αλεύρι λίγο-λίγο και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Λιώνουμε τη φυτίνη, την τοποθετούμε σε μπολ και, βουτώντας τα χέρια μας σε αυτό, ζυμώνουμε πολύ απαλά γυρίζοντας τη ζύμη συνεχώς, μέχρι να τελειώσει η φυτίνη. (Το μυστικό για να γίνουν τα τσουρέκια αφράτα είναι να μη ζυμωθούν πολύ. Μην περιμένετε να ρουφήξει αμέσως τη φυτίνη. Αυτό θα γίνει στη διάρκεια του φουσκώματος). Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες ή και περισσότερο. Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και πλάθουμε μπαστούνια, τα οποία πλέκουμε σε πλεξούδα. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε μεγάλα μπαστούνια (ανάλογα με τη ζύμη μας) και τυλίγουμε σαν σαλίγκαρο. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ταψί, στο οποίο έχουμε βάλει λαδόκολλα, ή σε φόρμες μακρόστενες. (Σε αυτή την περίπτωση θα σας φουσκώσουν πιο πολύ). Αφού πλάσουμε όλα τα τσουρέκια, αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό. Τα πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με αμύγδαλο φιλέ και αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Ψήνουμε τα τσουρέκια στους 170° Κελσίου για 40 λεπτά περίπου, μέχρι τα τσουρέκια να ροδίσουν και να ξεκολλάνε από τη λαδόκολλα. (Μην τα ψήσετε περισσότερο, γιατί θα «στεγνώσουν»). Όταν κρυώσουν, τυλίγουμε το καθένα ξεχωριστά με μεμβράνη και στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε σακούλες, που κλείνουμε καλά για να μην ξεραθούν.

*Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν χρειάζεται να «πιάσουμε» πρώτα τη μαγιά κι έτσι μειώνεται ο χρόνος παρασκευής τους.

** Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και βούτυρο γάλακτος (σε βάζο) ανάμεικτο με τη φυτίνη. Ή βούτυρο γάλακτος ανάμεικτο με αγελαδινό (αλλά σε μικρότερη ποσότητα).
Εύκολη συνταγή για παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι με μαστίχα Χίου Εύκολη συνταγή για παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι με μαστίχα Χίου Reviewed by TipsNow on Απριλίου 12, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σας ευχαριστούμε πολύ

Από το Blogger.