ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΔΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΡΑ

Επτά απορίες των καταναλωτών για το μέλι που αγόρασαν

Επτά απορίες των καταναλωτών για το μέλι που αγόρασαν

Το μέλι αποτελεί ένα από τα προϊόντα που φέρει υψηλής εκτίμησης από τους καταναλωτές. Η συνείδηση του καταναλωτή σήμερα έχει αλλάξει και τον ενδιαφέρει άμεσα το προϊόν που αγοράζει να είναι ποιοτικό. Ποιες είναι οι πιο συχνές απορίες όμως των καταναλωτών;

  1. Το μέλι που αγόρασα είναι κρυσταλλωμένο, μήπως είναι επικίνδυνο;

Η κρυστάλλωση είναι η φυσιολογική πορεία ενός μελιού. Το μέλι περιέχει μεγάλη περιεκτικότητα σακχάρων σε λίγη ποσότητα νερού, επομένως η κρυστάλλωση είναι μια φυσική διαδικασία καθώς τα σάκχαρα δεν μπορούν να διαλυθούν σε τόσο λίγο νερό. Τα μέλια ανθέων κρυσταλλώνουν σε διάστημα 2-6 μηνών ανάλογα το είδος, ενώ τα μέλια μελιτώματος κρυσταλλώνουν σε μεγαλύτερο διάστημα.
  1. Να θερμάνω το μέλι ώστε να γίνει πάλι ρευστό;
Η θέρμανση καταστρέφει το μέλι, καθώς οδηγεί στη διάσπαση των ενζύμων και στη δημιουργία της τοξικής ένωσης HMF.  Επομένως το μέλι πρέπει να προστατεύεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.
  1. Πώς να διατηρήσω το μέλι για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να κρυσταλλώσει;
Η κρίσιμη θερμοκρασία κρυστάλλωσης του μελιού είναι οι 15 oC. Όσο πιο μακριά από αυτή τη θερμοκρασία βρίσκεται το μέλι τόσο λιγότερο κρυσταλλώνει. Επειδή όμως σε υψηλές θερμοκρασίες το μέλι καταστρέφεται η καλύτερη διαδικασία είναι η φύλαξη σε βαθιά κατάψυξη -18 oC.
  1. Πώς να καταλάβω αν το μέλι μου είναι νοθευμένο;
Ο μόνος τρόπος είναι η χημική ανάλυση. Ζητήστε από ένα χημικό εργαστήριο να προχωρήσουν σε ανάλυση HMF, ενεργότητα διαστάσης και περιεκτικότητα σε σακχαρεόζη. Οι ειδικοί θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν για το αν το μέλι σας είναι νοθευμένο.
  1. Είναι το μέλι μου θυμάρι;
Και πάλι ο μόνος τρόπος είναι η χημική ανάλυση. Πρέπει να κάνετε τη γυρεοσκοπική ανάλυση. Ζητήστε και πάλι τη βοήθεια των ειδικών σε ένα χημικό εργαστήριο. Η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη και επιτάσσει την ύπαρξη συγκεκριμένου ποσοστού γυρεόκοκκων μέσα στο μέλι.
  1. Τι πρέπει να προσέχω όταν αγοράζω ένα μέλι;
Θα πρέπει να ελέγχετε αν το μέλι έχει σωστή ετικέτα που να σας ενημερώνει για τα στοιχεία παραγωγού, την ημερομηνία παραγωγής, τη διατροφική του επισήμανση και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρισιμότητας του.
  1. Τι πρέπει να κάνω αν υποψιαστώ νοθεία;
Απευθυνθείτε άμεσα στον ΕΦΕΤ. Η νοθεία είναι σοβαρή παράβαση και οι αρμόδιες αρχές θα κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες ελέγχου.

Επιμέλεια σύνταξης: Ιωάννης Πασιάς - Διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε  επισκεφτείτε το site www.pasiaslab.gr
Επτά απορίες των καταναλωτών για το μέλι που αγόρασαν Επτά απορίες των καταναλωτών για το μέλι που αγόρασαν Reviewed by TipsNow on Νοεμβρίου 27, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σας ευχαριστούμε πολύ

Από το Blogger.