ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΔΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΡΑ

Πόσο χρόνο να κρατώ στο ψυγείο μια ανοιχτή κονσέρβα;

Πόσο χρόνο να κρατώ στο ψυγείο μια ανοιχτή κονσέρβα;

Ο χρόνος φύλαξης μιας ανοιχτής κονσέρβας στο ψυγείο αποτελεί σημαντικό ερώτημα για τους καταναλωτές καθώς από τη μία αλλοιώνει το προϊόν και από την άλλη αυξάνει το οικογενειακό προϋπολογισμό καθώς αν η ανοιχτή κονσέρβα δεν καταναλωθεί άμεσα θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στα σκουπίδια.
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έδωσε η μελέτη των επιστημονικών υπεύθυνων του Γενικού Χημείου Έρευνας και Αναλύσεων «Πασιάς-Ραπτοπούλου» Πασιά Ιωάννη και Καλομοίρας Ραπτοπούλου, η οποία αφορούσε το χρόνο φύλαξης μιας ανοιχτής κονσέρβας στο ψυγείο και η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό με κριτές «Food Chemistry».
Στη συγκεκριμένη εργασία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μελετήθηκε η επίδραση του χρόνου φύλαξης στο ψυγείο διαφόρων ανοιχτών κονσερβοποιημένων τροφίμων, όπως καλαμπόκι, τόνος, φασόλια και άλλα τρόφιμα. Διαπιστώθηκε ότι από την πρώτη στιγμή ανοίγματος της μεταλλικής συσκευασίας αρχίζει μια σημαντική μετανάστευση μετάλλων από τη συσκευασία προς το τρόφιμο.
Συγκεκριμένα, μέταλλα όπως ο κασσίτερος, ο σίδηρος, το κάδμιο και ο μόλυβδος έχουν μεταναστεύσει προς το τρόφιμο ακόμα και μετά από μόλις έξι ώρες φύλαξης στο ψυγείο. Για να γίνουν όμως επικίνδυνα για την υγεία απαιτείται χρόνος τουλάχιστον μίας ημέρα φύλαξης στο ψυγείο. Επομένως ποτέ μην κρατάτε κονσερβοποιημένα τρόφιμα παραπάνω από μία ημέρες ανοιχτά στο ψυγείο. Για το λόγο αυτό να επιλέγετε μικρές συσκευασίες και κατά προτίμηση όπου είναι εφικτό σε χάρτινες συσκευασίες.

Επιμέλεια σύνταξης: Ιωάννης Πασιάς - Διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την σελίδα www.pasiaslab.gr
Πόσο χρόνο να κρατώ στο ψυγείο μια ανοιχτή κονσέρβα; Πόσο χρόνο να κρατώ στο ψυγείο μια ανοιχτή κονσέρβα; Reviewed by TipsNow on Νοεμβρίου 30, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σας ευχαριστούμε πολύ

Από το Blogger.