ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΔΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΡΑ

Εύκολος τρόπος για να φτιάξετε παραδοσιακά αγγεία

Εύκολος τρόπος για να φτιάξετε παραδοσιακά αγγεία
Για να φτιάξετε ένα αγγείο χρειάζεται το κατάλληλο πηλοχώμα ή άργιλος. Σε παλαιότερό άρθρο είχαμε γράψει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βρούμε πηλό στην φύση. Παρακάτω θα δείτε την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτιάξουμε το δικό μας αγγείο από πηλό στο σπίτι μας. 
ΥΛΙΚΑ
Νερό 
μεγάλο γυάλινο δοχείο
Σήτα
Φούρνος
Τροχός αγγειοπλαστικής
κλίβανος
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αφού έχουμε ακολουθήσει την διαδικασία εύρεσης πηλού στην φύση και αφού έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες δοκιμές ως προς την ποιότητα του πηλού, όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο. Ήρθε η ώρα για την κατασκευή του αγγείου μας. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε ως προς αυτό είναι να καθαρίσουμε τον πηλό από τα ξένα σώματα, όπως είναι η άμμος, διάφορα ξυλαράκια. Για την διαδικασία υπάρχει ένας πολύ εύκολος και γρήγορος τρόπος. Τοποθετούμε στο πάτο μέχρι το πάνω μέρος του στομίου του δοχείου μια απλή σήτα. Στην συνέχεια αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο απιονισμένο νερό και σιγά σιγά τα κομμάτια χώματος ανακατεύοντας παράλληλα. Αφού έχουμε ρίξει όλο το νερό και όλο το χώμα ανακατεύουμε πολύ καλά. Στην συνέχεια σηκώνουμε την σήτα σιγά σιγά και θα δείτε ότι θα αφαιρεθούν όλα τα χοντρά ξένα σώματα. Στην συνέχεια ανακατεύουμε πάλι πολύ καλά και το αφήνουμε σε ένα μέρος με πολύ ήλιο χωρίς να το μετακινήσουμε καθόλου. θα δείτε 3 στρώματα το πάνω πάνω είναι η άργιλος που είναι και το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε για την κατασκευή. Το αφήνουμε στον ήλιο μέχρι να ξεραθεί.  Αφαιρούμε το πάνω μέρος για να το χρησιμοποιήσουμε για την αγγειοπλαστική μας. Μπορούμε να ξανακάνουμε και δεύτερη φορά την διαδικασία ως προς την ανάμειξη με αποιονισμένο  νερό για καλύτερο αποτέλεσμα.  Στην συνέχεια με τον τροχό αγγειοπλαστικής  δίνουμε μορφή στο αγγείο μας. Το αφήνουμε να στεγνώσει σε σκιερό μέρος. Στην συνέχεια ακολουθεί το ψήσιμο του αγγείου Στο πρώτο στάδιο η θερμοκρασία πρέπει να είναι στους 800 βαθμούς. Σε αυτή την φάση η οπή εξαερισμού του κλίβανου πρέπει να είναι ανοικτή, θα δείτε ότι η επιφάνεια θα πάρει το καστανοκόκκινο χρώμα. Στο δεύτερο στάδιο η οπή εξαερισμού θα πρέπει να είναι κλειστή χωρίς την παρουσία οξυγόνου η θερμοκρασία πρέπει να είναι 950-1050 βαθμούς Κελσίου και θα δείτε ότι όλη η επιφάνεια του αγγείου θα είναι μαύρη. Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο η οπή ανοίγεται ξανά και ο κλίβανος κρύωνε σιγά σιγά, οπότε τα αγγεία αποκτούσαν και πάλι το καστανοκόκκινο χρώμα τους. Το αγγείο είναι έτοιμο. 
Εύκολος τρόπος για να φτιάξετε παραδοσιακά αγγεία Εύκολος τρόπος για να φτιάξετε παραδοσιακά αγγεία Reviewed by TipsNow on Μαρτίου 06, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σας ευχαριστούμε πολύ

Από το Blogger.