Πώς παρασκευάζουμε παραδοσιακό σπιτικό τραχανά;

1:34 μ.μ. Tips Now 0 Comments

Πώς παρασκευάζουμε παραδοσιακό σπιτικό τραχανά;

Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Οι κόκκοι έχουν διάμετρο περίπου 2-3 χιλιοστά. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός. Ο ξινός τραχανάς ζυμώνεται με γιαούρτι. Ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτή. Ο χρόνος μαγειρέματος του τραχανά είναι συνήθως μικρός, περίπου 15-20 λεπτά. Ορισμένες φορές μαγειρεύεται και με ντομάτα. Κατά την παρασκευή του τραχανά, το τελευταίο στάδιο είναι το στέγνωμα του. Για να γίνει αυτό ο τραχανάς απλώνεται ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή επιφάνεια. Η διαδικασία αυτή, το άπλωμα του τραχανά, έχει παραμείνει και ως λαϊκή έκφραση, που αναφέρεται σε κάποιον που αργοπορεί χαρακτηριστικά. Στην Κύπρο ο τραχανάς φτιάχνεται από ψιλοαλεσμένο σιτάρι (λέγεται και κονάρι κατά την Κυπριακή διάλεκτο) και ζυμώνεται σε κυλινδρική μορφή με, περίπου, λιγότερο από ένα εκατοστό διάμετρο και "απλώνεται" στον ήλιο για να ξεραθεί. Φτιάχνεται επίσης σε σούπα, συνήθως πιο πηχτή από άλλες σούπες. Δεν χρησιμοποιείται ντομάτα αλλά αυγολέμονο και, συνήθως, περιέχει κάποιο είδος κρέατος. πηγηwikipedia
Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά την διαδικασία και τα υλικά που θα χρειαστείτε για την παρασκευή του τραχανά
ΥΛΙΚΑ
2 λίτρα φρέσκο γάλα (πρόβειο ή κατσικίσιο)
Αλάτι
Νερό
1 κιλό σιμιγδάλι χοντρό
Αλεύρι δυνατό
Κόσκινο
Μπόλ
Σεντόνι λευκό καθαρό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά, και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ομοιογενές η ζύμη μας. Στην συνέχεια αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μια ώρα μέχρι να φουσκώσει η ζύμη μας. Αμέσως μετά κόβουμε το ζυμάρι σε μικρούς βόλους και τους αφήνουμε να στεγνώσουν σε μέρος μακριά από σκόνη και έντομα. Μετά από 1,5-2 μέρες. Στρώνουμε σε ένα μέρος μακριά από σκόνη και έντομα με καλό αερισμό ένα λευκό καθαρό σεντόνι και αρχίζουμε την διαδικασία με το κόσκινο. Σε ένα κόσκινο αρχίζουμε να τρίβουμε τους σβόλους, εδώ είναι το σημαντικό μέρος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κόσκινο λεπτό ή χοντρό ανάλογα πώς θέλουμε να είναι στην συνέχεια ο τραχανάς μας "ψιλό τριμμένος"  ή "χοντρό τριμμένος". Μόλις τρίψουμε όλους τους σβόλους και τον έχουμε στρώσει στο καθαρό σεντόνι το αφήνουμε να στεγνώσει πολύ καλά. Στην συνέχεια όταν στεγνώσει τον αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα για χρήση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

0 σχόλια :

Σας ευχαριστούμε πολύ