Πολύ νόστιμη παραδοσιακή συνταγή για χταπόδι κρασάτο

11:56 π.μ. Tips Now 0 Comments

Πολύ νόστιμη παραδοσιακή συνταγή για  χταπόδι κρασάτο
Παρακάτω θα δείτε μια καταπληκτική συνταγή για χταπόδι από το 'Αγιο Όρος. Μπορεί να γίνει με λιαστό ή με κανονικό χωρίς να έχει προηγηθεί η διαδικασία για το λιαστό χταπόδι. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεται πώς γίνετε το λιαστό χταπόδι δείτε προηγούμενο άρθρο μας για το λιαστό χταπόδι
ΥΛΙΚΑ
1 χταπόδι (1,5-2 κιλά)
4-5 κρεμμύδια ξερά
5-6 σκελίδες σκόρδο
500 γρ. κόκκινο κρασί
4-5 φύλλα δάφνης
Μαύρο πιπέρι σε σπόρους
200 γρ. ελαιόλαδο
½ κουταλιά της σούπας πελτές

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε  και πλένουμε το χταπόδι μας πολύ καλά και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά με ελάχιστο νερό (γιατί βγάζει το δικό του ζουμί). Το ανακατεύουμε συχνά. Αφού βράσει, κόβουμε το κάθε πλοκάμι του σε δύο ή τρία κομμάτια. Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια και τα πλένουμε. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά με το λάδι, ώσπου να ροδίσουν αρκετά. Κατόπιν προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα σκόρδα (ολόκληρα), το κομμένο χταπόδι, το κρασί, τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι. Προσθέτουμε και τον πελτέ, διαλυμένο σε λίγο νερό. Ρίχνουμε και τον μισό ζωμό στον οποίο έβρασε το χταπόδι. Σιγοβράζουμε το χταπόδι σκεπασμένο μία ώρα περίπου, ώσπου να χυλώσει.

(Συνταγή του π. Επιφάνιου από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους)
πηγή:orthodoxplanet

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

0 σχόλια :

Σας ευχαριστούμε πολύ