Πώς ξεχωρίζουμε το φρέσκο μπρόκολο και κουνουπίδι;

12:44 μ.μ. Tips Now 0 Comments

Πώς ξεχωρίζουμε το φρέσκο μπρόκολο και κουνουπίδι;
ΓΕΝΙΚΑ
Η γεύση του μπρόκολου είναι κάτι ενδιάμεσο μεταξύ λάχανου και κουνουπιδιού. Τρώγεται βραστό ως σαλάτα, μαγειρεμένο, ωμό και στο ξύδι (τουρσί).Το μπρόκολο ανήκει στα πλέον πλούσια σε τροφικά συστατικά λαχανικά και είναι πλούσιο, ανάμεσα σε άλλα, σε αντιοξειδωτικά και το καροτινοειδές λουτεΐνη. Μεταξύ των αντιοξειδωτικών έχει ανιχνευθεί ησουλφοραφάνη που σε πολλές μελέτες έχει αποδειχθεί πως έχει δράση αντικαρκινική. (Σουηδικό περιοδικό Näringsmedicinskt tidskrift nr 5 - 2006).
Διατροφικές πληροφορίες ανά 100g (Πηγή: Σουηδική Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων/Livsmedelsverket)
Ουσία Τιμή Μονάδα
  • Ενέργεια 147 kJ
  • Ενέργεια 35 kcal
  • Πρωτεΐνες 3,5 g
  • Υδατάνθρακες 3,1 g
  • Λίπη 0,3 g
  • Βιταμίνη Ε, (Άλφα-τοκοφερόλη) 0,36 mg
  • Καροτένιο 920 μg
  • Θειαμίνη 0,8 mg
  • Ριβοφλαβίνη 0,12 mg
  • Βιταμίνη C (Ασκορβικό οξύ) 83 mg
  • Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη) 0,6 mg
  • Ισοδύναμα Νιασίνης 1,2 mg
  • Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη) 0,21 mg
  • Βιταμίνη Β9 (Φολικό οξύ) 175 μg
  • Φωσφόρος 81 mg
  • Σίδηρος 0,66 mg
  • Κάλιο 332 mg
  • Ασβέστιο 62 mg
  • Μαγνήσιο 23 mg
  • Νάτριο 4 mg
  • Σελήνιο 0,5 μg
  • Ψευδάργυρος 0,4 mg
  • Ιώδιο 1 μg π
Αυτό που πρέπει να προσέχουμε όταν διαλέξουμε μπρόκολο είναι το εξής:
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Το μπρόκολο πρέπει να είναι έχει λαμπερό χρώμα πράσινο ή μοβ ανάλογα με την ποικιλία , ως προς την σκληρότητα του να είναι αρκετά σφιχτό και να μην έχουν ανθήσει τα λουλούδια του. Σε περ΄πιτωση που το μπρόκολο κιτρινίζει σημαίνει ότι έχει κοπεί πολλές μέρες πριν, οπότε καλό είναι να το αποφεύγετε.

Πώς ξεχωρίζουμε το φρέσκο μπρόκολο και κουνουπίδι;
ΓΕΝΙΚΑ
Στην Ελλάδα το κουνουπίδι καλλιεργείται τη χειμερινή περίοδο κυρίως στις ΕύβοιαΑττικήΜεσσηνίαΚέρκυρα και Αρκαδία και είναι διετές. Η καλλιέργεια του καλύπτει περίπου 30,000 στρέμματα με παραγωγή πάνω από 36,000 τόνους ετησίως. Το κουνουπίδι τρώγεται μαγειρεμένο ή διατηρημένο σε ξύδι (τουρσί) και θεωρητικά αποδίδει λίγες θερμίδες. Έρευνες υποστηρίζουν ότι η μέτρηση θερμίδων δεν είναι δυνατόν να γίνει με ακρίβεια. Μπορεί να μαγειρευτεί είτε νερόβραστο, οπότε τρώγεται με την προσθήκη λεμονιού ή/και λαδιού, είτε με την προσθήκη ντομάτας, κρεμμυδιού και μπαχαρικών, κυρίως γαρύφαλλου και μπαχαριού.π
Για να ξεχωρίσουμε το φρέσκο κουνουπίδι κατά την αγορά του κάνουμε το εξής:
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Το κουνουπίδι που θα αγοράσουμε πρέπει να έχει λευκό χρώμα και να μην έχει μαύρες κηλίδες, θα πρέπει να είναι σφιχτό αλλά και τρυφερό.  Δεν πρέπει να έχει διάφορα σημάδια στα φύλλα του και να μην είναι ζαρωμένα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

0 σχόλια :

Σας ευχαριστούμε πολύ