ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΔΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΡΑ

Η προετοιμασία για το ψήσιμο του οβελία στη Ρούμελη

Η προετοιμασία για το ψήσιμο του οβελία στη Ρούμελη
Πρώτα από όλα για να πετύχει το ψητό πρέπει το σφάγιο να είναι καλοθρεμμένο υγιές και το καθαρό του κρέας να είναι από 12 έως 16 κιλά.  Αν και στην πόλη της Άμφισσας συνηθίζουν να ψήνουν αρνιά που φθάνουν και τα 30 κιλά. Μαστοριά χρειάζεται.
Προετοιμασία και υλικά για το σούβλισμα:
1. Καθαρισμός και καλό πλύσιμο της σούβλας. 
2. Αλατοπίπερο για την κοιλιά του αρνιού κατά προτίμηση χονδρό.
3. Σφικτηράκια για το στερέωμα του αρνιού στη σούβλα.
4. Σφουγγαράκι καθαρό και λεκανάκι νερό για το βρέξιμο του εξωτερικού μέρους  της επιφάνειας του αρνιού προκειμένου να πασπαλισθεί και να κολλήσει εύκολα το αλατοπίπερο παντού για να είναι νόστιμη ακόμη και η πέτσα.
5. Σακοράφα και σπάγκο για το ράψιμο της κοιλιάς. 
Το σούβλισμα.
Αφού αλατοπιπερώσουμε εσωτερικά την κοιλιά του αρνιού, περνάμε τη σούβλα στην κοιλιά του, γυρνάμε το κεφάλι του κάθετα στη μύτη της σούβλας και το τρυπάμε. Στερεώνουμε καλά τη σούβλα δένοντας τα πισινά πόδια  του αρνιού επάνω στη σούβλα και σφίγγουμε τα σφηκτηράκια. Εν συνεχεία ράβουμε την κοιλιά του και είμαστε έτοιμοι.
Προετοιμασία της ψησταριάς ή του λάκκου.
Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα από τη Ρούμελη, οι περισσότεροι Ρουμελιώτες δεν χρησιμοποιούσαν ούτε κάρβουνα ούτε ξύλα, αλλά μόνο κληματόβεργες τις οποίες κρατούσαν και μάζευαν μετά το κλάδεμα των αμπελιών για το ψήσιμο του Οβελία. Σήμερα όμως χρησιμοποιούνται κάρβουνα, ξύλα ή μπριγκέτες που κρατούν και τη φωτιά σε μεγάλη διάρκεια. 
Αφού λοιπόν η φωτιά μας «πέσει» και έχουμε αρκετά κάρβουνα θα βάλουμε τον οβελία επάνω χωρίς να τον αφήσουμε αλλά θα τον γυρίζουμε στην αρχή γρήγορα γιατί διαφορετικά θα μας «αρπάξει». Εάν δεν τα καταφέρνουμε να τον γυρίζουμε στην αρχή γρήγορα,  τον τυλίγουμε με λαδόκολλα και μετά από μισή ώρα την αφαιρούμε. Με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει περίπτωση να μας καρβουνισθεί. Στη συνέχεια τροφοδοτούμε συνέχεια τη φωτιά και ενισχύσουμε τη φωτιά στα μπούτια και στις πλάτες. Συνήθως ένα αρνί 12 κιλών θέλει τουλάχιστον 4-5 ώρες για να ψηθεί καλά. Όταν οι πλάτες αρχίζουν να «σπάνε» το ψητό μας είναι έτοιμο.
Η προετοιμασία για το ψήσιμο του οβελία στη Ρούμελη Η προετοιμασία για το ψήσιμο του οβελία στη Ρούμελη Reviewed by TipsNow on Απριλίου 23, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σας ευχαριστούμε πολύ

Από το Blogger.